Jan Wittebols “Grand Maître de Cuisine”

jan-001Na Jan Rademakers hebben we weer een Grand Maître de Cuisine in onze club Jan Wittebols.
De eisen waren om ten minste twintig kooktechnieken te beheersen en terug te vinden in de receptuur.Tevens wordt verwacht dat het menu na het op tafel brengen van het eerste gerecht, binnen 5 uur is uitgeserveerd. Wanneer deze tijd wordt overschreden is de kandidaat niet geslaagd .Het totale examen inclusief de voorbereidingswerkzaamheden mag niet langer dan 3 dagen duren.
De jury beoordeelt het examen op de wijze zoals in het algemene reglement is beschreven. De puntentelling per jurylid voor het examen “Grand-Maître de Cuisine”,  is: 3 x 198 = 594 punten. Dat is de norm om te slagen.

Na 2 dagen van voorbereiding in de cuisine werd  zaterdag om 13:00 het eerste gerecht door Jan uitgeserveerd voor de 3 juryleden, Martin Dekkers (Grand MaÎtre) cuisine Zeeland tevens de jury voorzitter, Arie Klein (MaÎtre) cuisine Den Haag en Jacques Timmermans (Chef) cuisine
West Brabant en voorzitter CCN landelijk.
Om 17.15 uur werd het laatste nagerecht op tafel uitgeserveerd. Waarna de jury zich met een kopje koffie en een door Jan zelf bereidde chocolade truffel, in de bestuurskamer voor overleg terugtrok.

Om 18:00 uur nam de jury voorzitter het woord en bedankte Jan en zijn brigade voor de ontvangst.
Sommige gerechten waren echt verrassend en volgens de jury ook overdadig. Wat er echt uitsprong was de Noordzee tong met soufflé van truffel en puree van pompoen en schorseneren. De bitterballetjes met een inhoud van blauwgekleurde aardappel met truffel  was een verrassing. Dat de tong was gebakken en daarna geweld in de roomboter en met graad werd geserveerd, kon de jury waarderen.
Daarna nam elk jurylid een gerecht onder de loep en gaf de mening van de jury.

De Jury voorzitter Martin Dekkers nam daarna het woord en gaf aan dat Jan totaal 608 punten had gekregen. Waarmee hij Jan feliciteerde met zijn titel “Grand Maître de Cuisine” en hing daarbij het lint om behorend bij de titel. De voorzitter van de landelijke CCN Jacques Timmermans gaf aan trots te zijn met de derde Grand Maître binnen de CCN en overhandigde Jan de hierbij behorende oorkonde.
Leo Mol, voorzitter van de afdeling West -Brabant vertelde trots te zijn een Grand Maître in zijn club te hebben en overhandigde Jan namens de cuisine een toepasselijk Grand Maître sloof.

Het laatste woord was van Jan. Hij bedankte allereerst zijn brigade: Ronald Notenboom, Henk van Hest, Marie José van Hest , Petra Adan en Gory Smits voor de samenwerking, de cuisine voor het gebruikmaken van de keuken en de aanwezige voor hun belangstelling.

Examenmenu van Jan Wittebols

Gerookte Oosterschelde paling met appel
*****

Bretoense blauwe kreeft
*****

Kalfszwezerik met koffie
*****

Heldere Ossenstaart soep
Brioche
*****

Noordzeetong met soufflé van truffel
en puree van pompoen en schorseneren
*****

Duif met morilles en truffel
*****

Tourte Américaine
Anijsparfait met Bramencoulis
Rolbiscuit met chocolademousse
Chocolade moelleux met sesam tuilles.
IJstaart
*****

Chocoladetruffels
*****
Koffie